Tässä on ohjeita ja vinkkejä aloittelevilla maastoautoilijoille ja muillekin osallistujille.

Finlandoffroad on tarkoitettu myös vakiokuntoisille maastoautoille ja muutenkin haluamme, että osallistumiskynnys on mahdollisimman matala.

Emme siis edellytä autoilta erityistä varustelua, mutta muutama asia pitää huomioida ennen maastoon menoa.Vetokoukku ja astinlaudat huonontavat maasto-ominaisuuksia.

Varmistu, että ymmärrät oman autosi nelivetojärjestelmän toiminnan. Lue käyttöohjeet, kysy myyjältä tai selvitä asia muuten.

Maastossa eteneminen on sujuvampaa ja varmempaa, jos kuljettaja osaa valita nelivedosta oikeat asetukset.

Suomalaisessa maastossa valitaan lähes aina hidas neliveto ja lukitaan ainakin keskitasauspyörästö, mutta eri autoissa on toisistaan poikkeavia järjestelmiä.

Vakioreitit ovat helppoja mutta silti voi vahinkoja sattua kuten arkiliikenteessäkin.

 

RENKAAT:


Suomessa sataa paljon, jolloin märkä maa on erittäin niljakas ja pehmeä. Tällaiset olosuhteet ovat katurenkaille myrkkyä. Paraskin neliveto lopettaa etenemisen, jos pitoa ei ole.


Suosittelemme, osallistujien autoihin kunnollisia maastorenkaita, jotka ovat niin sanottua MUD TERRAIN tyyppiä. Maastorenkaat eivät ole niin kalliita kuin luulisi. Rengassarja ei välttämättä maksa aivan älyttömästi, mutta nostaa ajonautintoa maastossa.


Katurenkaillakin voi tulla mukaan, mutta varsinkin sateisena kesänä maastoajo vakiorenkailla ei ole kovin miellyttävää.


Maastorenkaita kannattaa ehdottomasti kysyä vain niihin erikoituneista liikkeistä. Tavallisessa rengaskaupassa ei välttämättä ole riittävää asiantuntemusta tai mielenkiintoa aiheeseen.

 

VARUSTEET:


Yleensä maastosafarilla pitää kesällä olla mukana maastotunkki, hinausliina, kirves, saha, lapio ja vararengas.


Finlandoffroadissa osallistujan autossa pitää olla ehjä varapyörä, jossa on ilmaa ja pyörän vaihtoon tarvittavat työkalut, mukaan lukien tunkki. Muut tarvittavat varusteet löytyvät järjestäjien autoista.


Ei tietenkään ole mitään haittaa, jos otat autoosi myös hinausliinan, muutaman käsityökalun ja jotain yllä mainituista varusteista.


PMR-puhelin on myös kätevä varuste, jolla yhdessä ajavat kuljettajat voivat pitää yhteyttä.

Navigaattori helpottaa varsinkin siirryttäessä seuraavalle ajopaikalle.