Suunnistamisen lisäksi offroad-ajamisessa kilpaillaan erilaisilla maastoradoilla ja muutamissa kilpailulajeissa, jotka poikkeavat toisistaan monin tavoin. Tässä on esiteltynä AKK Motosport ry:n hyväksymiä offroad-kilpailulajeja. Lisäksi voi olla esimerkiksi leikkimielisiä nelivetoautojen köydenvetokilpailuja, joissa ajoneuvojen väliin laitetaan vetoliina.

Trial-kilpailut

Offroad-ajamisessa kilpailut ajetaan – suunnistamista lukuun ottamatta – yleensä erilaisilla haastavamaastoisiksi merkityillä reiteillä. Kilparata tehdään maastoon käyttäen hyväksi luonnonesteitä. Siinä ajetaan nelivetoisilla maastoautoilla.

Pisteiden keräämisen sijaan trial-kilpailuissa yritetään olla saamatta virhepisteitä radalla ajamisen aikana. Kisoissa mittautuvat kuljettajien taidot auton käsittelyssä.

Trial-kilpailuja järjestetään ryhmille nimeltään standard, modified, pro-modified ja prototype. Lisäksi on tutustumisluokka nimeltä harraste/standard. Siinä voi kilpailla autoilla, joita ei ole vielä muunneltu varusteiltaan tai rakenteiltaan sopiviksi virallisiin kilpailuihin.

Eurotrial-mestaruuskilpailut ovat lajin vuosittainen päätapahtuma, joka järjestetään kiertävässä järjestyksessä eri Euroopan maissa. Myös Venäjä osallistuu näihin kilpailuihin. Eurotrialissa valitaan taidoiltaan parhaat kilpailijat, ja parhaiten kisoissa menestyneet maat.

Offroad-mutakilpailu

Offroad-mutakilpailujen kilpailuratana on mutaränni, jossa kaksi maastoajoneuvoa kilpailevat yhtä aikaisesti pudotusperiaatteella.

Offroad-formula

Offroad-formula on yleisölle mieluista ja näyttävää katseltavaa. Pyöreän formularadan sijaan siinä ajetaan jyrkkiä sora- ja hiekkarinteitä pitkin merkittyjä ratoja. Kun putkirunkoisilla autoilla ajetaan rinteitä ylös, alas ja sivuittain, syntyy usein näyttäviä hyppyjä.

Kisaluokkina on modified ja unlimited. Modified-luokassa käytetään unlimited-luokkaa pienilapaisempia hiekkarenkaita, ja moottorien hevosvoima on pienempi kuin unlimitedin V8-moottoreissa. Offroad-formula -kisoja järjestetään lähinnä Skandinaviassa, ja laji on saanut alkunsa Islannissa.

Offroad-cross

Offroad-cross on kuin maastoautolla ajettavaa motocrossia, jota ajetaan kumpuilevalla lenkin muotoisella hiekkaradalla. Radalle voi mahtua kallioita, peltoa ja mutaisia teitä. Yleensä yritetään joko ajaa mahdollisimman monta ratakierrosta rajatussa ajassa, tai sitten ajetaan tietty määrä kierroksia mahdollisimman nopeasti. Kilpailuissa on lippulähetys, eli siinä lähtee monta maastoautoa liikkeelle yhtä aikaa.

Offroad-maastoautojen ajoluokkia on kaksi:

  • pikkuluokka (rengaskoko 35″ tai alle)
  • isoluokka (portaaliakseliset, rengaskoko 35″ tai yli)

Trophy-tapahtumat eivät ole kilpailuja

Erilaiset maastoajon trophy-tapahtumat eivät ole ajokisoja, vaan ne ovat monipäiväisiä maastoautovaelluksia, kuten Lapland Trophy. Näissä tapahtumissa kuljettajat etsivät vain omia ja autonsa rajoja, eivätkä kilpaile taidoissa toistensa kanssa. Tällaiset autovaellukset toimivat hyvänä pohjana kilpailu-uralle, kun niissä taidot kehittyvät monen tunnin ajan päivittäin.