Maastoautoilu on moottoriurheilulaji, jossa nautitaan autolla maastoajamisesta offroad-olosuhteissa eli muualla kuin teillä. Lajiin kuuluu se, että välillä joudutaan niin hankaliin paikkoihin, että auto joudutaan hinaamaan vinssillä eteenpäin. Jotkut hämmästelevätkin, onko offroad-ajaminen vain pelkkää auton hinaamista metsässä, koska alan harrastajat tykkäävät valokuvata nimenomaan näitä kiperiä tilanteita ja julkaista kuvia internetissä. On kätevää valokuvata, kun on jo muutenkin jouduttu nousemaan autosta vinssauksen takia, joten näitä vinssauskuvia kertyy siksi harrastajien kameroihin paljon.

Maastoajossa auto kolhiintuu ja vinssaus voi tulla tarpeeseen

Offroad-ajajia, eli offailijoita, on moneksi. Toiset varovat toisia ihmisiä enemmän ajamista liian kiperiin paikkoihin, joista ei pääse autolla pois kuin vinssaamalla. Toiset myös haluavat varjella autoa rikkoutumiselta enemmän kuin toiset. Jotkut harrastajat taas haastavat itseään ajamalla auton melko mahdottomiinkin paikkoihin, eivätkä he välitä auton saamista kolhuista tai vinssauksen vaivasta. Maastoautoiluun kuuluu usein myös kiinnostus auton korjaamiseen itse, eikä vierailuja autokorjaamoihin pidetä samanlaisena vaivana kuin mitä se tavallisten käyttöautojen omistajien mielestä on. Myös yleinen kiinnostus autoja ja niiden varusteita varten kuuluu yleensä autourheiluun pelkän ajamisen lisäksi. Jos haluaa oppia paremmaksi kuskiksi, tarvitsee tuntea auton toiminnot ja tietää millaisilla varusteilla auton ominaisuuksia voi parantaa.

Mitä maastoajo on harrastuksena?

Offroad-ajamiseen kuuluu usein myös kilpaileminen ajotaidoissa erilaisilla kisaradoilla. Voi olla myös suunnistamista autolla ajaen ja rastien hakemista metsistä. Taidokkuus onkin maastoautoilun ydintä eli miten ajaja osaa hallita autonsa ja ohjata sen hankalissa olosuhteissa eteenpäin haluttua reittiä pitkin.

Kilpailujen ulkopuolella maastoajo on usein safariajelua usean auton letkassa. Se onkin usein sosiaalinen harrastus, jossa opetellaan maastossa ajamista toinen toisiltaan. Kokeneemmat voivat jakaa vinkkejään nuorimmille siitä, millä keinoin auton saa pois sen jumiuduttua esimerkiksi ojaan tai ison kiven taakse. Safariajamiseen kuuluu joskus pienten siltojen rakentelua. Tällaiseen safariajeluun on löydettävät maastot, joissa saa autolla ajaa. Suomalaiset käyvät jonkin verran esimerkiksi Venäjän puolella ajamassa. Useiden päivien matkoilla ajetaan autoilla muutaman tunnin ajan ja muuten leiriydytään maastoon. Tietynlainen luonnosta nauttiminen kuuluu lajiin, jossa liikutaan autolla metsissä, soilla, rannoilla ja kukkuloilla.