Maastoajon suhteen puhutaan usein offroad-ajon kilpailuista, mutta pohjalla on yleensä halu ajaa maastossa ja kokea uusia ajoreittejä. Vaikka maastoautoilu metsissä jättää taakseen runneltuja sammalia ja myllätyn näköisen maaston, ajetaan maastossa yleensä samoja reittejä, joita muutkin harrastajat ovat kulkeneet. Harvemmin saadaan lupaakaan ajaa neitseellisessä metsässä. Maastoajon harrastajien on tästä johtuen hyvin tarpeellista osata selvittää, missä pääsee ajamaan. Tässä artikkelissa selvitämme, mitä pitää ottaa huomioon, jotta voisi järjestää oman maastoajosafarinsa läpi Suomen.

Mistä lähteä etsimään tietoa?

Maastoajoharrastuksessa auttaa suuresti, jos kuuluu johonkin alan yhdistykseen tai porukkaan, jotta voisi saada tietoa eri harrastuspaikoista. On myös netin keskustelufoorumeja, mutta netistä on joskus hyvin työlästä löytää kunnollista, paikkansa pitävää ja ajankohtaista tietoa.

Safarille on siksi parasta lähteä porukalla, että silloin autokunnat voivat auttaa toinen toisiaan tiukoissa paikoissa. Reissulle lähtevän porukan täytyy hoitaa itse kaikki matkaan liittyvät järjestelyt. Monet maastoajajat haluavat yöpyä luonnossa, kun autolla on päästy tiettömille seuduille. Silloin mukana on oltava omat teltat ja ruoanlaittovälineet.

Itse järjestetyllä maastoautosafarilla täytyy myös itse kehittää oheisohjelmansa. Harva haluaa ajaa muutamaa tuntia enempää päivässä. Erilaiset pelit ovat hyvää ajankulua luonnon helmassakin, varsinkin kun netti toimii Suomessa lähes missä vain. Ohjelmaan voi siis sisällyttää vaikkapa tutustuminen gaming clubin valikoimaan tai ottaa mukaan vain perinteiset pelikortit, joiile on käyttöä mikäli netti ei toimi. Kaupallisilla maastoajosafareiden järjestäjillä oheisohjelmana on usein esimerkiksi ammuntaa ja saunomista.

Missä saa ajaa?

Maastoautolla ei missään nimessä saa mennä ajelemaan minne tahansa metsiin tai muuallle teiden ulkopuolelle. Offroad-ajo on sallittua ainoastaan maanomistajan luvalla. On myös joitain offroad-ajamiseen tarkoitettuja merkittyjä reittejä, joille voi mennä ajelemaan. Jotkut alan harrastajat omistavat itse metsää, jonne päästävät muitakin ajelemaan. Yleensä pyritään ajamaan sieltä, missä on ennestään ajojälkiä, sillä metsän sammalet ja kasvit kärsivät ajamisesta.Tästä huolimatta ajaminen ilman maanomistajien lupaa ei ole sallittua, vaikka jostain vanhasta kartasta löytäisikin hylätyn metsäautotien. Yleensäkään yksityistiellä ei saisi ajaa aiheuttaen tielle vaurioita. Siksi esimerkiksi metsää hakatessa puurekat eivät saa käyttää yksityistietä, ellei sille ole haettu lupaa. Tämä pitää ottaa huomioon, jos aikoo lähteä maastoautojen kanssa huonokuntoisille teille.