Maastoautoilussa voi harrastaa safarointia eli ajaa maastossa useiden autojen ryhmänä. Se on maastoautoiluharrastuksen osa, jossa ei harrasteta kilpailemista. Sen sijaan se on huvia ja oppimista. Offroad-ajamisen harrastajat nauttivat metsissä ja muissa hankalissa paikoissa ajamisesta. Maastoajosafareilla opitaan muilta kuskeilta ajotaitoja, kehitetään omia kykyjä ja tutustutaan oman kulkuneuvon ominaisuuksiin.

Ohjelmapalveluiden maastoajosafarit

Jotkut, kuten Sanna Wasström, saattavat aloittaa maastoajon nähdessään lehdessä alan harrastustapahtuman mainoksen. On siis tapahtumia, joissa aloittelijatkin voivat mennä tietylle reitille ajamaan omilla maastoautoillaan.

Safareille voi päästä myös alaa ennen harrastamattomat ja vaikka ei itse omistaisi maastoautoa, on myös kaupallisia safareiden järjestäjiä. Nämä pitävät ensikertalaisille lyhyen turvallisuuskoulutuksen sekä maastoauton ja sen ajotekniikan esittelyn. Yleensä ajoa on kahdesta neljään tuntiin. Ohjelmaan kuuluu yleensä myös kahvituksia tai ruokailuja. Ne ovat ohjelmapaketteja, jotka ovat yleensä tarkoitettu esimerkiksi polttariporukoille ja työpaikkojen tyky-päiviä varten.

Ohjelmapalveluiden safarit ovat hyvä mahdollisuus päästä kokeilemaan lajia, jos se kiinnostaa. Kaikki eivät tunne ketään alan harrastajaa, joten voisi olla hieman hankalaa kylmiltään vaikkapa liittyä alan harrastajien yhdistykseen tai hakeutua alan konkareiden seuraan, jos itse ei ole vielä harrastanut offroad-ajoa lainkaan. Maastoauton hankkiminen offroad-ajoa varten olisi iso investointi, mikäli ei olisi vielä hankkinut kokemusta harrastuksesta. Toki luvallisille reiteille voi lähteä yksinkin ajamaan apukuskinsa kanssa, mutta turvallisempaa olisi hankkia tietoa sen pohjalle, että mitä autolla voi tehdä ja mitä ei.

Jos itsellä on oma maastoauto, voi silläkin yleensä mennä ajamaan ohjelmapalveluiden järjestämille safareille. Silloin ohjelmapalvelusta saa koulutusta ja opastusta sekä paikan, jossa saa ajaa ohjelmapalvelun neuvojen avulla. Jos auto jumittuu jonnekin kiinni, on apu heti tarjolla.

Harrastusyhdistysten maastoajosafarit

Suomessa on maastoajajien yhteisiä yhdistyksiä, jotka yleensä keräävät tietyn alueen harrastajia yhteen. Pikkujoulujen ja pakollisten kokousten lisäksi ne järjestävät safareita, joihin voivat osallistua jäsenet ja joskus myös ei-jäsenet. Silloin kokeneemmat yhdistysaktiivit ovat sopineet paikasta, jonne ryhmä voi kokoontua autoillaan ajamaan yhdessä. Usein nämä paikat ovat erilaisten ohjelmapalveluiden metsäreittejä tai sitten jonkun alan harrastajan itse omaan metsään raivaamia reittejä.